Cannelloni z mięsem indyczym

/
0 Komentarze
Uwaga! Na talerzu makaron. Ale nie nudny, mało atrakcyjny. Dzisiejsza propozycja to zdrowe, szybkie w przygotowaniu i ciekawe dla oka danie, na które skusi się każdy niejadek. 



Potrzebujemy: 
- 350 g piersi z indyka 
- 1 papryka konserwowa 
- 1 cebula - sól, pieprz 
- 1 jajko
- 7 rurek makaronu cannelloni 
- 2 puszki pomidorów 
- zioła prowansalskie 

Mięso dokładnie myjemy i kroimy na kawałki tak, aby zmieściły nam się w maszynce do mielenia. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Z papryki obieramy skórę i kroimy. Wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie do zmielonego mięsa dodajemy sól, pieprz i surowe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. 
Patelnię rozgrzewamy z dodatkiem oleju i nakładamy na nią mięso. Podsmażamy mięso, co chwilę mieszając. 
Makaron wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy 3 minuty. 
Pomidory rozgniatamy widelcem lub trochę blendujemy po czym 1/4 wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Usmażone mięso mieszamy z 1/4 porcji pomidorów. 
Podgotowany makaron napełniamy mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Resztę sosu mieszamy z ziołami prowansalskimi i nakładamy na makaron. 
Całość umieszczamy w nagrzanym do 180° piekarniku i pieczemy 20 minut. 
Gotowe! Smacznego ☺


Możesz także polubić

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.