Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną

/
0 Komentarze
Sezon na kaszę jaglaną został u nas oficjalnie rozpoczęty. Dlaczego? A no dlatego, że wkroczyliśmy w sezon wszelakich chorób, wirusów, katarów i innych.
Co z tym wspólnego ma kasza jaglana? - spytacie.
Odpowiem, że ma i to na prawdę wiele. Kasza jaglana działa rozgrzewająco, ma właściwości antywirusowe i zmniejsza stany zapalne błon śluzowych, czyli prosto mówiąc osusza organizm z wydzieliny - oznacza to, że jest genialnym "lekarstwem" na katar.
Z kaszy jaglanej można robić na prawdę cuda. Dzisiaj proponuję Wam, wykorzystać ją "bez roboty", czyli ugotować i dodać do zupy zamiast makaronu czy też ryżu.



Potrzebujemy:
- 1 l wywaru drobiowego
- 0,5 kg świeżych i dojrzałych pomidorów (malinówki są najlepsze)
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz, bazylia do smaku
- 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej



Pomidory myjemy i obieramy z skóry. Odlewamy ok. 0,5 l wywaru dodajemy pomidory i całość blendujemy. Zblendowane pomidory przelewamy przez sito i przecieramy tak, aby pozostały na nim tylko pestki. Do pozostałego wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę, mieszamy. Łączymy obydwa wywary i podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.

W między czasie kaszę jaglaną płuczemy dokładnie dwa razy. Zalewamy wodą w proporcji 1:2 i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie wodę tj. ok. 10-15 minut.
Ugotowaną kaszę przelewamy przez sito i płuczemy pod bieżącą wodą.

Ciepłą zupę i kaszę nakładamy na talerz.
Smacznego :-)



Możesz także polubić

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.