Zupa krem z kalafiora z chipsami z szynki szwarcwaldzkiej

/
0 Komentarze
Kalafior to jedno z niewielu warzyw, którego moje starsze dziecko nie jada. Próbowałam przygotowywać kalafior na kilka sposobów no i niestety. Nic z tego. Tym razem wzięłam się na sposób. M. uwielbia zupy, tak więc postanowiłam w ten oto sposób przemycić do jego diety te jakże zdrowe warzywo. W kilku słowach napiszę Wam, dlaczego warto jeść kalafior.
Kalafior jest przede wszystkim lekkostrawny, także bez obaw mogą go jeść dzieci. Zawiera on witaminy: A, B1, B2, B6, K, PP oraz witaminę C w bardzo dużej ilości. Kalafior jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, fluoru, cynku, jodu, manganu. 




Aby przygotować zupę krem z kalafiora potrzebujemy:

- 1 duży kalafior
- 3 małe ziemniaki
- 1 cebulę
- 2 łyżki masła
- 1 l wywaru drobiowego
- 300 ml mleka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu

Ponadto potrzebujemy:
- 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 4 kromki chleba (najlepiej czerstwego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypiorek do przybrania


Kalafior czyścimy, rozdzielamy na różyczki i umieszczamy w dużym garnku, do tego dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę oraz masło. Podsmażamy całość przez ok. 5 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy sól, pieprz oraz śmietanę. Kiedy zupa lekko przestygnie blendujemy całość i przecieramy przez sito.

Chipsy z szynki szwarcwaldzkiej:
Na rozgrzanej patelni układamy pokrojoną w plasterki szynkę. Pieczemy z każdej strony ok. 2 minuty lub do lekkiego zarumienienia. 

Grzanki:
Chleb smarujemy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż nasze grzanki nabiorą "rumianego" koloru.

Smacznego! :-)

  



Możesz także polubić

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.