Szybkie ciasto z truskawkami i rabarbarem

/
0 Komentarze
To jedno z tych ciast, które nie dość, że zawsze się udaje, to zawsze wszystkim smakuje i jest błyskawiczne w przygotowaniu. Z racji, że sezon na nasze polskie i najlepsze truskawki w pełni, mowy o innym cieście niż z truskawki być nie może. A że rabarbar i truskawki idealnie się komponują stąd mój dzisiejszy wybór :-)




Potrzebujemy:
- 7/8 kostki margaryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 5 dużych jajek
- 300 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 110 g cukru
- ok. 80 g truskawek
- 2 laski rabarbaru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Miękką margarynę, olej i cukier umieszczamy w misce i mieszamy ręką.
Mąka powinna być przesiana przez sitko. Po dokładnym wymieszaniu składników dodajemy na przemian jedno jajko, 2 kopiaste łyżki mąki. Po każdym dodaniu jajka, czy też mąki musimy dokładnie wymieszać masę. Proszek do pieczenia dodajemy wraz z ostatnią porcją mąki. 
Rabarbar i truskawki myjemy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Owoce umieszczamy na górze ciasta i delikatnie wciskamy do środka. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego na 170° piekarnika i pieczemy ok. 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. 

Smacznego ☺



Rabarbarowa rewolucja

Milion Smaków Truskawek - druga edycja


Możesz także polubić

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.