Jagodzianki z lukrem grejpfrutowym

/
2 Komentarze
Sezon na jagody w pełni, tak więc trudno nie skorzystać i przejść obojętnie obok tych wspaniałych owoców. Dzisiaj prezentuję Wam bułeczki drożdżowe z jagodami, czyli popularne i kochane chyba przez wszystkich - jagodzianki. 




Jeżeli nie macie siły i cierpliwości, aby wyrabiać ciasto drożdżowe, ten przepis jest dla Was!

Zaczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru 
- 4 łyżki ciepłego mleka

Drożdże kruszymy palcami i umieszczamy w większej miseczce, do tego dodajemy cukier i rozcieramy widelcem. Następnie dodajemy mleko i mieszamy. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 10 minut.

Pozostałe składniki:
- ok. 180 ml mleka
- 100 g masła
- 500 g mąki
- 3 żółtka
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli

Nadzienie:
- ok. 150 g umytych jagód
- cukier puder

Masło wraz z mlekiem umieszczamy w rondelku i podgrzewamy aż do rozpuszczania się masła. 
Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy przestudzone mleko z masłem, żółtka wyrośnięte drożdże. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników, ciasto będzie gęste.
Tak wymieszane ciasto, przykrywamy ponownie ścierką i odstawiamy na 10-15 minut.

Po tym czasie podsypujemy stolnicę mąką i wyciągamy ciasto. Wyrabiamy dosłownie 1-2 minuty. Miskę obsypujemy mąką i wkładamy do niej ciasto uformowane w kulę. Miskę przykrywamy ręcznikiem i umieszczamy w ciepłym miejscu, np. pod kocem na ok. 45 minut lub do podwojenia objętości. 




Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Formujemy z nich wałki. Każdy wałek dzielimy na 6 części (najlepiej plastikowym nożem). Palcami rozcieramy ciasto na niewielkie placki. Na każdy placuszek nakładamy ok. 2 łyżeczki jagód i posypujemy szczyptą brązowego cukru. Ciasto zawijamy, pilnując, aby w miejscach gdzie będziemy ciasto łączyć nie znalazła się mąka, utrudni to bowiem zadanie. W rękach formujemy jeszcze bułeczki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułeczki układamy miejscem klejenia do dołu. Odstawiamy je na 15 minut, aby jeszcze trochę wyrosły. 
W tym czasie włączamy piekarnik na 170.




Bułeczki smarujemy mlekiem i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut lub do czasu, aż nabiorą złocistego koloru. 

Jeszcze ciepłe bułeczki smarujemy lukrem.

Potrzebujemy:
- 3 kopiaste łyżki cukru pudru
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki soku z grejpfruta 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i silikonowym pędzelkiem rozprowadzamy po bułeczkach.

Smacznego! :-)


Możesz także polubić

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie zapewne i tak samo smakuje, skoro Pani maluchy się nimi zajadają :-)

    Zapraszam do siebie http://syropzklonu.blogspot.com/
    Już od wielu lat syrop klonowy gości u mnie w domu i nie zastąpiłbym go już niczym innym :-)

    Może link za link?
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już nie mogę doczekać się, kiedy będę mogła normalnie jeść (tymczasowo jestem na diecie beznabiałowej) i próbować takich pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.