Pierogi z serem twarogowym i jagodami

/
2 Komentarze
Jagodowy szał trwa w najlepsze! Dlatego też proponuję Wam, jedne z naszych ulubionych pierogów (zaraz po pierogach z truskawkami ;-)) PIEROGI Z JAGODAMI!



Przepis na ciasto pierogowe te co zawsze. Jest po prostu niezawodne, dlatego w tej dziedzinie nie eksperymentuję.

Potrzebujemy:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 200 ml gorącej wody
- 30 g masła

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody wkładamy masło i mieszamy do czasu, aż się roztopi, stopniowo wlewamy do mąki, mieszając wszystko widelcem do połączenia się składników. Następnie wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatamy ciasto rękami przez około 5 - 7 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak, aby ciasto nie kleiło się do rąk.
Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na 3 części i kolejno należy rozwałkowywać każdą na cienki placek, obsypując stolnicę i wałek.

Farsz:

- 250 g sera twarogowego półtłustego
- 3 łyżki śmietany 30%
- 2 łyżki brązowego cukru
- ok. 150 g świeżych jagód

Ser rozgniatamy widelcem w misce, dodajemy śmietanę oraz cukier. Wszystko mieszamy.

Jagody myjemy i osuszamy na sitku.


Z rozwałkowanego ciasta szklanką wycinamy kółka, na środek dajemy łyżeczkę sera oraz kilka jagód. Ciasto składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi pierogów, układamy je na stolnicy. Sklejone pierogi najlepiej przykryć czystym ręcznikiem, zapobiegnie to wysychaniu ciasta.




Gotowe pierogi wrzucamy do osolonej i gotującej się wody. Po wypłynięciu pierogów liczymy 2 minuty, po tym czasie delikatnie widelcem przewracamy na drugą stronę i znów gotujemy ok. 2 minuty.

Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i umieszczamy na sitku. Płuczemy je pod zimną wodą. Dzięki temu unikniemy sklejania się pierogów.

Pierogi podałam z musem jogurtowo-jagodowym.


Smacznego!


Możesz także polubić

2 komentarze:

  1. Mmm, uwielbiam pierogi domowej roboty. U mnie w domu mistrzem w tym jest teściowa! Farsz przeróżny, z jagodami też były. Są pyszne. Zresztą uwielbiam pierogi i naleśniki na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas również pierogi cieszą się dużym powodzeniem:-) polecam pierogi z soczewicą, przepis znajduje się na blogu :-) pozdrawiam!

      Usuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.