Bułeczki drożdżowe z malinami

/
0 Komentarze
Bułeczki drożdżowe są u nas hitem weekendowych śniadań. Dzisiaj proponuję Wam przepis na jutrzejsze śniadanko. Gwarantuję, że z tym przepisem poradzi sobie każdy, kto tylko ma dobre chęci ;-)
Jako że maliny można kupić bez najmniejszych problemów, działajcie!



Potrzebujemy: 
- 150 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 60 g brązowego cukru
- 32,5 g masła
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 200 g świeżych malin


W garnku podgrzewamy mleko. Ciepłe (nie gorące!) mleko łączymy z cukrem i drożdżami. Delikatnie mieszamy, aż cukier się rozpuści.
W rondlu rozpuścić masło i lekko ostudzić. Do mleka dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Na podsypaną mąką stolnicę wyciągamy ciasto (w razie gdyby było bardzo klejące można dosypać mąki) i wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. 1 cm.
Ciasto kroimy na 9 części. Na każdy kawałek nakładamy kilka umytych malin i zawijamy ciasto, pilnując, aby w miejscach gdzie będziemy ciasto łączyć nie znalazła się mąka, utrudni to bowiem zadanie. 



W rękach formujemy jeszcze bułeczki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułeczki układamy miejscem klejenia do dołu. Odstawiamy je na 15 minut, aby jeszcze trochę wyrosły. 
W tym czasie włączamy piekarnik na 180.



Bułeczki smarujemy mlekiem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut lub do czasu, aż nabiorą złocistego koloru. 

Jeszcze ciepłe bułeczki smarujemy lukrem.


Możesz także polubić

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.