Sposób na uparciucha - klopsy z jajek

/
0 Komentarze
Klopsy z jajek to danie szybkie w wykonaniu i bardzo dobre. Ale jest jeszcze jeden powód - M.
Rok temu M. ubzdurał sobie, że jajek jednak nie lubi i jeść nie będzie. No a wiadomo, że jak dziecko powie stanowcze 'NIE' to dyskusji nie ma.


Nikomu też tłumaczyć nie trzeba, że jajka są zdrowe i w rozwoju dziecka grają dużą rolę. Zawierają witaminy A i E, D, PP oraz witaminy z grupy B. Są źródłem żelaza, magnezu, wapnia, fosforu, cynku oraz potasu.


Warto pamiętać jednak, że białko jajka kurzego jest silnym alergenem dlatego lepiej podać je dziecku po pierwszym roku życia.
Żółtko natomiast można wprowadzać do diety dziecka już w 7. miesiącu życia.


To właśnie klopsy z jajek są moim sposobem na małego uparciucha. Poniżej przepis i sposób podania.


- 5 dużych jajek
- bułka tarta
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- oregano, bazylia opcjonalnie


4 jaja gotujemy na twardo. Po przestudzeniu przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy przyprawy, natkę pietruszki, surowe jajko i mieszamy. Kiedy już wszystkie składniki połączą się dodajemy bułkę tartą. Dosypujemy tak długo, aż masę da się uformować.


Klopsy smażyć na łyżce oleju lub oliwy z oliwek, aż zyskają złocisty kolor.







Możesz także polubić

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.