Tort Skittles

/
0 Komentarze
Dzień Dziecka tuż tuż. Tak więc chodzę, rozmyślam, planuję, piekę. Nosiłam się z zamiarem upieczenia tortu dla moich małych Szkrabów, a szczególnie dla tego starszego, który jest absolutnym fanem Skittlesów! Z okazji dnia dziecka postanowiłam udzielić mu dyspensy, a co! Jemu też się coś od życia należy ;-)
Opis jest bardzo obszerny, ale tort nie jest aż tak pracochłonny.
Ażeby upiec takowy tort musimy rozpocząć od upieczenia biszkoptów, bo potrzebne będą aż dwa. 



Potrzebujemy:

- tortownicę o średnicy 16 cm
- 2 duże jajka
- 80 g przesianej mąki 
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 krople octu winnego
- 1 łyżeczka oleju

Powyższy skład jest na jeden biszkopt! 
Piekarnik nagrzać do 180°. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier dalej miksując. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet - wymieszać widelcem (żółtka 'urosną'). Tak przygotowane żółtka dodajemy do białek, dalej miksując. Dodać olej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Biszkopt wylewamy na tortownicę, której uprzednio brzegi smarujemy masłem i posypujemy mąką. Na dno tortownicy dajemy papier do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 18 - 20 minut.
Po upieczeniu biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika.

Do pierwszego przełożenia tortu potrzebujemy:
- 1 galaretka owoce leśne
- 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%

Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu. Schładzamy i w momencie kiedy zacznie tężeć zaczynamy ubijać śmietanę w wysokim naczyniu. Kiedy śmietana zacznie sztywnieć dolewamy małym strumieniem tężejącą galaretkę. Jeden z biszkoptów przekrawamy na pół i wkładamy ponownie do tortownicy. Krem wylewamy na biszkopt (ilość jaką wlejemy zależy od nas, ja wlałam połowę porcji, resztę zjedliśmy łyżkami ;-))
Biszkopt wkładamy do lodówki i czekamy do momentu, aż masa całkowicie stężeje.

Drugie przełożenie tortu to:
- 330 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 1 śmietanfix
- ok. 100 g umytych truskawek

Śmietanę i mascarpone umieszczamy w wysokim naczyniu i zaczynamy miksować. Kiedy masa będzie gęstniała dodajemy śmietanfix i miksujemy do momentu, kiedy masa będzie sztywna. 
1/3 kremu wykładamy na biszkopt i układamy na nim pokrojone truskawki. Następnie przykładamy biszkopt i smarujemy górę i boki pozostałym kremem. 




Do wykończenia tortu potrzebujemy:
- 2 duże opakowania Skittles
- 8 opakowań wafelek WW (w każdym opakowaniu 4 wafelki)

Na wysmarowane śmietaną boki tortu, przykładamy wafelki (po dwie, bo taki szeroki będzie każdy kawałek tortu). Kiedy już całość jest wyłożona, na górze tortu układamy Skittles'y.

Pomysł na tort znalazłam na Youtube już jakiś czas temu i czekałam tylko na okazję:-) 
Poza wystrojem tortu, reszta jest moją inwencją.

Smacznego:-)



Milion Smaków Truskawek - druga edycja


Możesz także polubić

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.