Faszerowana cukinia - sposób na niejadka

/
1 Komentarze
Oczywistym jest, że cukinia nie należy do ulubionych warzyw naszych pociech. Zdarzają się jednak wyjątki - mój trzylatek niestety do nich nie należy. Dlatego zawsze szukam na niego jakiegoś sposobu. Tym razem chciałabym Wam przedstawić kolejną próbę przemytu i to takiego niezbyt skrytego ;-) Bo cukinia posłużyła nam jako naczynie do dania :-)



Potrzebujemy:

- 1 dużą cukinię
- 1 cebulę
- puszkę pomidorów w całości
- ok. 150 g mięsa mielonego indyczego
- ok. 50 g sera feta
- sól, pieprz, zioła prowansalskie

Cukinię myjemy, suszymy i kroimy wzdłuż na pół. Środek cukinii wydrążamy łyżką i odkładamy na bok (posłuży nam jako nadzienie).
W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy i wkładamy przekrojoną i wydrążoną cukinie. Gotujemy ok. 5-6 minut, po tym czasie odcedzamy wodę, a cukinię umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy 2 minuty na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Następnie ściągamy podpieczoną cebulkę i na tej samej patelni podsmażamy pokrojony miąższ cukinii.

Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy dajemy zmielone mięso, podsmażamy ok. 5 minut, po tym czasie dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy. Zblendowane pomidory dodajemy do mięsa i na małym ogniu dusimy ok. 10 minut.



Do wgłębienia cukinii nakładamy kolejno cebulkę, miąższ cukinii oraz mięso z sosem. Na sam koniec posypujemy rozdrobnionym serem feta.
Cukinie wkładamy do nagrzanego na 170° piekarnika i pieczemy 15-20 minut.

Smacznego :-)


Możesz także polubić

1 komentarz:

  1. Uwielbiam faszerowaną cukinię, w sumie robię w bardzo podobny sposób aaale częściej z mozzarellą ;) Wygląda apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.