Naleśniki gryczane z zieloną soczewicą

/
0 Komentarze
Naleśniki gryczane robiłam po raz pierwszy, są trochę suchsze niż normalne, ale przepyszne! I ten farsz z zielonej soczewicy, dużej ilości cebuli i pieczarek mmmmm....
.... na prawdę polecam!



Naleśniki zawsze robię według przepisu królowej gotowania Julii Child. Są po prostu idealne.
Farsz jest moją twórczością. Coś mi ostatnio gwiazda kreatywności przyświeca ;-)


Przepis podstawowy na naleśniki:
- 1 szklanka mąki uniwersalnej (ja tym razem użyłam mąki gryczanej)
- 2/3 szklanki zimnego mleka
- 2/3 szklanki zimnej wody
- 3 duże jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki stopionego masła


Zmiksować wszystkie składniki na gładką masę i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Przez ten czas cząsteczki mąki wchłoną płyn przez co naleśniki będą delikatniejsze.


W między czasie przygotowujemy farsz.
Potrzebujemy:
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 6 większych pieczarek
- 1 pomidor
- pęczek szczypiorku
- śmietana 18%
- sól, pieprz


Soczewicę zalewamy wodą na 25 minut, po tym czasie zagotowujemy wodę i wrzucamy namoczoną soczewicę. Gotujemy ok. 30 minut na 'małym ogniu'. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy sól. Cebulę siekamy, umyte pieczarki kroimy na małe plasterki.
Na patelnię wlać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy ok. 10 minut.
Ugotowaną i odsączoną soczewicę łączymy z pieczarkami i cebulą, na koniec dodajemy pomidor pokrojony w małą kostkę, sól i pieprz do smaku.
Kiedy mamy gotowy farsz, przystępujemy do pieczenia naleśników.
Natłuścić patelnię niewielką ilością stopionego masła. Wlać 3 łyżki ciasta naleśnikowego i przechylając patelnię na wszystkie strony, rozprowadzić je równomiernie po całym dnie. Smażyć ok. 1 minuty, przewrócić na drugą stronę i również krótko smażyć.
Na gotowe naleśniki nakładać farsz, łyżkę śmietany i szczypiorek do smaku.


Na koniec jeszcze kilka słów na temat soczewicy, po co ją jeść?



Soczewica to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych, niestety nadal jest mało doceniana.
Ilością białka (28g w 100g) przewyższa mleko. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny dlatego spokojnie mogą ją jeść osoby chore na cukrzycę. 

Soczewica bogata jest w takie witaminy jak B1, B2, B6 oraz kwas foliowy, a także magnez, fosfor, cynk i żelazo. Polecana jest szczególnie dla:
● osób ze skłonnościami do anemii,
● chorym na cukrzycę,
● kobietom w ciąży i planującym dziecko
Soczewica stanowi bogate źródło lizyny. Ten cenny aminokwas odpowiada za budowę kości i mięśni.

Soczewica występuje w czterech kolorach: czerwona, zielona, żółta i brązowa. Na pierwszy rzut zielona. Już niebawem zaproponuję Wam zupę krem z czerwonej soczewicy. Zaglądajcie!


Smacznego! ☺



Możesz także polubić

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.