Wiosna w sercu i na talerzu

/
0 Komentarze
Jeżeli podobnie jak ja, nie możecie doczekać się wiosny i już w sercu ją czujecie, zachęcam do wpuszczenia jej do Waszej kuchni i do spróbowania Risotto :-)




Składniki:


- 1 szklanka ryżu do Risotto
- 2 szklanki bulionu drobiowego, ewentualnie wody
- 1 czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 ugotowanego brokuła
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól, pieprz, kurkuma
- 1 łyżka soku z cytryny


Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu dajemy poszatkowaną cebulę. Po chwili dodajemy ryż i ciągle mieszając smażymy, aż stanie się przezroczysty. Następnie dodajemy 1/2 szklanki bulionu i mieszamy. Dodajemy po 1/2 szklanki bulionu, kiedy poprzednia porcja się wchłonęła.
W międzyczasie pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso smażymy na osobnej patelni.
Do ugotowanego ryżu dodajemy sól, pieprz do smaku, łyżeczkę kurkumy, śmietanę oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Upieczone mięso dodajemy do ugotowanego ryżu. Na sam koniec dodajemy paprykę i brokuł.


Smacznego! ☺



Możesz także polubić

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.