Zielone placuszki z mąki z pestek dyni

/
1 Komentarze
Mąka z pestek dyni to mój najnowszy zakup. Mąka ta dostępna jest w sklepie ze zdrową żywnością. Warto wprowadzać ją do codziennej diety. Mąka z pestek dyni zawiera cynk, żelazo i selen, potas, wapń, magnez, fitosterole roślinne, oraz wiele witamin m.in. prowitaminę A, witaminy z gruby B, witaminę C, PP), błonnik.
Niekoniecznie trzeba od razu w 100% rezygnować z mąki pszennej, ale można mieszać pół na pół, tak jak to zrobiłam w poniższym przepisie.





Jeżeli brakuje Wam pomysłów, co zrobić na obiad to polecam ; -)





Potrzebujemy:


- 1/2 szklanki mąki z pestek dyni
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki
- 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego


Wszystkie składniki należy umieścić w misce i wymieszać na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.


Placuszki smażymy na patelni z odrobiną oliwy, po 2 - 3 minuty z każdej strony.







U mnie tym razem placki były z musem jabłkowym, jabłkowo-dyniowym, dżemem wiśniowym oraz cukrem pudrem.


Polecam! ☺



Możesz także polubić

1 komentarz:

Obsługiwane przez usługę Blogger.