Ciasto z rabarbarem i jabłkami

/
0 Komentarze
Jak powszechnie wiadomo i chyba każdy się ze mną zgodzi, że najlepsze przepisy pochodzą z przepiśników naszych Mam i Babć. Tak też jest w przypadku ciasta, które Wam dzisiaj przedstawiam. Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu i może je przygotować każdy. Nawet jeżeli zepsuł Ci się mikser, to tym razem nie ma wymówki. Dzisiaj mikser nie będzie potrzebny ;-)
Rabarbar + jabłko, ten zestaw nie tylko idealnie nadaje się na kompot, ale przede wszystkim do ciasta. Poniżej znajdziecie przepis.



Potrzebujemy: 
- 1 kostka margaryny 
- 1 szklanka cukru 
- 5 jajek 
- 10 kopiastych łyżek mąki 
- 1 łyżka proszku do pieczenia 
- 1 duże jabłko 
- 4 laski rabarbaru 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Miękką margarynę wraz z cukrem umieszczamy w misce i mieszamy ręką. Po dokładnym wymieszaniu składników dodajemy na przemian jedno jajko, 2 kopiaste łyżki mąki. Po każdym dodaniu jajka, czy też mąki musimy dokładnie wymieszać masę. Proszek do pieczenia dodajemy wraz z ostatnią porcją mąki. Gdyby ciasto było zbyt gęste, można dodać odrobinę ciepłego mleka. 
Rabarbar i jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Owoce umieszczamy na górze ciasta i delikatnie wciskamy do środka. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego na 170° piekarnika i pieczemy 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. 



Smacznego ☺

Rabarbarowa rewolucja


Możesz także polubić

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.