Gruszki w cieście francuskim z kremem angielskim

/
0 Komentarze
Gruszka nie jest moim ulubionym owocem, dlatego zrobiłam jeden podstawowy błąd. Pozwoliłam na to, aby moje dzieci nie znały smaku gruszki. Postanowiłam to szybko zmienić i zapoznać dzieciaczki z tym smakiem. Oczywiście oczami też się 'je" dlatego gruszki musiały wyglądać przede wszystkim atrakcyjnie i ciekawie. Przyznam, że w tej formie to i ja zakochałam się w gruszkach ;-)
Jeszcze tylko dwa słowa na zachętę, dlaczego jeść gruszki.
Okazuje się, że gruszka jest jednym z niewielu owoców, które zawierają jod! Poza tym bogate są m. in. w fosfor, wapń, magnez, bor, żelazo, miedź. 



Potrzebujemy:
- 3 dojrzałe, ale nie za miękkie gruszki*
- gotowe ciasto francuskie
- szczypta cynamonu
- łyżeczka brązowego cukru
- trochę mleka

Gruszki myjemy i obieramy. Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na paski o grubości 1 cm. Gruszki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia. Posypujemy je od góry cynamonem i zaczynamy zawijać w ciasto francuskie.
Pędzelek kuchenny zamaczamy w mleku i smarujemy zawinięte gruszki. Na koniec posypujemy cukrem.
Tak przygotowane gruszki wstawiamy do nagrzanego na 190° piekarnika i pieczemy ok. 20 minut lub do czasu kiedy ciasto nabierze złotego koloru.

Krem angielski, z którym podałam gruszki był trafieniem w samo sedno. Smaki komponowały się idealnie!
Krem przygotowałam z przepisu Doroty z mojewypieki.com
z tymże robiłam z połowy porcji i zamiast białego cukru, użyłam brązowy. Zatem...

Potrzebujemy:

- 125 ml mleka 3,2%
- 125 ml śmietany 30%
- 3 żółtka
- 1 1/2 łyżki brązowego cukru z wanilią


Do garnuszka przelewamy mleko i kremówkę. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
W międzyczasie, zanim mleko się zagotuje, w misie umieszczamy żółtka i cukier z wanilią. Delikatnie miksujemy, tak, aby nie zrobiła nam się piana. Do otrzymanego kremu dodajemy połowę zagotowanego mleka, miksujemy.
Mleko z żółtkami z powrotem przelewamy do garnuszka z pozostałym mlekiem i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Zdejmujemy z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - krem by się natychmiast zważył. Wystudzić, następnie przykryć folią spożywczą (powinna dotykać kremu), można schładzać w lodówce.
Smacznego ☺

*Oczywiście ilość gruszek, zależy od tego jak duża jest Wasza rodzina :-)




Możesz także polubić

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.