Zupa krem z zielonych szparagów

/
0 Komentarze
Szparagi na naszym stole gościły po raz pierwszy i powiem Wam szczerze - żałuję, że tak późno się na nie skusiłam! Zupa jest bardzo dobra i co dla mnie najważniejsze, bardzo zdrowa. Szparagi warto jeść choćby ze względu na to, że posiadają znaczne ilości kwasu foliowego, są również bogate w przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, m. in. witamina C, E.
Sezon na szparagi jest krótki, więc korzystajcie póki można ;-)
Inspirowałam się kilkoma przepisami, dodałam też coś od siebie.




Potrzebujemy:
- 700 ml wywaru drobiowego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 brązowego cukru
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 1/2 łyżki śmietany 18%

Szparagi dokładnie myjemy, twarde końce odłamujemy. W rondlu z grubym dnem roztopić masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę.
Kiedy cebula lekko zmięknie, dodać pokrojone na ok. 3 cm kawałki szparagi i smażyć przez ok. 2 minuty. Na koniec posypać całość solą, pieprzem oraz cukrem - dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy bulion i zagotowujemy. Szparagi wystarczy gotować ok. 4 minuty. Po tym czasie powinny być miękkie. W połowie gotowania dodajemy bazylię.
Zupę blendujemy na gładki krem, po czym dodajemy śmietanę i gotujemy ok. 2 minuty.



Jak widzicie przygotowanie tej zupy jest błyskawiczne!

Smacznego ☺



Możesz także polubić

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.