Tartaletki z mascarpone i truskawkami

/
3 Komentarze
Z okazji Dnia Mamy postanowiłam uraczyć moją Mamę oraz siebie (no tak, tak i wszystkie Sępy ;-) dookoła też) przepysznym deserem. Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu na prezent, a nie chcecie iść na łatwiznę polecam! (Oczywiście porcja przygotowana na potrzeby wpisu ;-))



Potrzebujemy (na kruche ciasto, 6 tartaletek):
- 1 szklanka przesianej mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki brązowego cukru

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na ok. 15 minut. Schłodzone ciasto umieszczamy na oprószonej mąką stolnicy i wałkujemy. Okrągłą foremką wykrawamy kółka. Ciasto umieszczamy w tartaletkach  i delikatnie palcami dociskamy do wnętrza foremek.
Na ciasto wykładamy papier i umieszczamy na nim fasolę lub też ceramiczne obciążniki. Tartaletki wkładamy do nagrzanego do 200 piekarnika i pieczemy wstępnie ok. 7 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier wraz z zawartością i pieczemy kolejne 7 minut lub też do momentu kiedy ciasto nabierze złotego koloru.

Tartaletki wypełniłam kremem, na który potrzebujemy:
- 330 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- małe opakowane Śmietanfix
- ok. 400 g świeżych truskawek

Truskawki dokładnie myjemy, obieramy i blendujemy. Śmietanę wraz z mascarpone umieszczamy w wysokiej misce i miksujemy na wolnych obrotach. W momencie kiedy krem będzie gęstniał dodajemy cukier puder i śmietanfix. Do gotowego kremu dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy.

Schłodzony krem nakładamy na tartaletki tuż przed podaniem.
Smacznego :-)


Milion Smaków Truskawek - druga edycja


Możesz także polubić

3 komentarze:

Obsługiwane przez usługę Blogger.