Drugie śniadanie? Banan, jabłko, mango!

/
0 Komentarze
W tym roku ruszyła już IV edycja kampanii edukacyjno-informacyjnej '5 porcji warzyw, owoców lub soku' dlatego postanowiłam, że dział Gotowanie wzbogacę o przepisy na szybkie, smaczne i bardzo zdrowe soki, które Wasze dzieci pokochają.


Tym razem wybór padł na...

- 3 duże jabłka
- 1 duży banan
- 1 dojrzałe, miękkie mango

Banan razem z obranym i pokrojonym mango blendujemy.
Umyte, obrane jabłka przeciskamy przez sokowirówkę. Soki łączymy i gotowe!

Na koniec, tradycyjnie kilka słów o owocach, które wykorzystaliśmy do naszego soku. 

Jabłka - poprawiają perystaltykę jelit, wspomagają trawienie, są bogate m. in. w witaminy C, B, żelazo, magnez, wapń, potas
Banan - jest przede wszystkim bogaty w potas oraz magnez. Ponad to wspomaga pracę mózgu oraz układu pokarmowego. Te żółte owoce posiadają mnóstwo witamin m. in. A, B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12, C, D, E, K
Mango - jest bogatym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, które wzmacniają system odpornościowy. Zawiera dużo potasu, magnezu i miedzi



Możesz także polubić

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.