Orkiszowe bułeczki drożdżowe z serem

/
0 Komentarze
W żadnym wypadku nie czuję się ekspertem w dziedzinie ciast drożdżowych. Szczerze mówiąc, “kontakt” z drożdżami miałam może ze trzy razy. I z zażenowaniem dodam, że były to tylko spody do pizzy ;-)
Tu się moje dokonania kończą. No ale, zajączek przyniósł mi książkę Zamień chemię na jedzenie i rzecz jasna, na pierwszy ogień musiało iść coś słodkiego. Tak na dobry, słodki początek dnia bułeczki drożdżowe z serem. Przepis dziecinnie prosty. Niewielkim nakładem czasu i pracy możemy przygotować na śniadanie coś na prawdę smacznego i zdrowego.
Przepis jest z połowy porcji i jest lekko zmodyfikowany.
Polecam!



Potrzebujemy:


Masa serowa:
- 250 g sera twarogowego
- 1 żółtko
- 3 łyżki brązowego cukru


Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować.


Ciasto:
- 150 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 60 g brązowego cukru
- 32,5 g masła
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli


W garnku podgrzewamy mleko. Ciepłe (nie gorące!) mleko łączymy z cukrem i drożdżami. Delikatnie mieszamy, aż cukier się rozpuści.
W rondlu rozpuścić masło i lekko ostudzić. Do mleka dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Na podsypaną mąką stolnicę wyciągamy ciasto i wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. 1 cm.
Na ciasto wykładamy masę serową, którą musimy cienko rozsmarować.
Ciasto zawijamy w rulon, zwijając dłuższym bokiem. Rulon kroimy na ok. 5 cm kawałki. Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykrywamy czystym ręcznikiem i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wierzch bułki smarujemy białkiem i posypujemy brązowym cukrem. Drożdżówki pieczemy ok. 20 - 25 minut w piekarniku w 180°.
Smacznego :-)





Możesz także polubić

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.