Sok owocowo-warzywny

/
0 Komentarze
Nie wszystkie dzieciaczki chętnie zajadają owoce i warzywa. Nie raz słyszę, kiedy znajomi opowiadają jak bardzo muszą się nagimnastykować, żeby dziecię zjadło owoc. Moja dzisiejsza propozycja to sok owocowo-warzywny. Tak proste, że aż człowiek na to nie wpadnie ;-)



Potrzebujemy:
- 3 duże jabłka
- 1/2 małego ananasa
- 1 kiwi
- 3 marchewki

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Ananas obieramy i wykrawamy środek. Kiwi obieramy i kroimy na pół. Marchewki myjemy i obieramy. Wszystkie składniki przepuszczamy przez sokowirówkę. Gotowe. 

Na koniec, kilka słów o naszych składnikach.

Jabłka - to owoce bogate w witaminę C, mają właściwości odkwaszające organizm. Ponad to jabłka są źródłem żelaza, które zapobiega anemii.
Kiwi - owoc, który jest prawdziwą bombą witaminową, zawiera m.in. witaminy C, B, E, K, miedź, żelazo, cynk, potas, wapń, magnez. 
Ananas - jest źródłem manganu, żelaza i miedzi, pierwiastków odpowiedzialnych za kondycję naszych kości. Owoc ten zapobiega również zaparciom i wzdęciom. 
Marchewka - na temat marchewki można pisać bez końca. Lista witamin i składników mineralnych jest bardzo imponująca, dlatego wymienię te, których nie było w trzech poprzednich składnikach naszego soku. Są to: witaminy A, B1, B6, H, PP. A także sód, fosfor, cynk, kwas foliowy.


Możesz także polubić

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.