Klopsiki z indyka

/
0 Komentarze
Klopsiki z indyka są u nas jednym z pewników. To znaczy robiąc taki obiad mam 100% gwarancję, że moje dzieci zjedzą obiad od A do Z.
Danie jest stosunkowo szybkie w przygotowaniu i co ważne, jest przepyszne.



Potrzebujemy:
- ok. 800 g filetu z indyka
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka (najlepiej konserwowa, surowa może być ciężko strawna dla dzieci)
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta


Mięso dokładnie myjemy i kroimy na kawałki tak, aby zmieściły nam się w maszynce do mielenia. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Z papryki obieramy skórę i kroimy. Wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie do zmielonego mięsa dodajemy sól, pieprz i surowe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy ręką i dosypujemy tartą bułkę.
Robiąc klopsy z mięsa indyczego należy pamiętać, że nie jest to mięso tłuste, dlatego zawsze będzie się kleiło do rąk, niezależnie ile bułki tartej wsypiemy.
Kiedy przystąpimy do kształtowania klopsików warto mieć zwilżone ręce, mięso nie będzie się kleiło.
Klopsiki delikatnie obtaczamy jeszcze w bułce tartej i układamy na talerzu.



Następny krok to pieczenie.
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego układamy klopsiki i pieczemy z każdej strony ok. 3 minuty. Pod koniec smażenie dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem ok. 2 minuty.


Tak przygotowane klopsiki podajemy z czym tylko lubimy. My jadamy z sosem śmietanowo-chrzanowym. Dzieciaczki natomiast lubią 'suche' klopsiki ☺


Smacznego ☺




Możesz także polubić

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.