Placuszki z jabłkiem

/
4 Komentarze
To, że uwielbiamy wszelkie naleśniki i placuszki już wiecie. Dlatego prezentuję Wam przepis na kolejny, szybki obiad. Przepisów na te małe amerykańskie pancakesy jest mnóstwo. Jedne są delikatne i puszyste, inne gumowe i twarde. Jednym bliżej do oryginału, innym zupełnie nie po drodze. Te, które prezentuję dzisiaj, są bardziej podobne do polskich naleśników, są na prawdę smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu.



Potrzebujemy:
- 140 g przesianej mąki
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jabłko pokrojone na cienkie plasterki
- ulubione owoce


Jajko ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy pozostałe składnik i miksujemy, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Po nałożeniu ciasta na patelnię, na surową stronę placuszka układamy 2 plasterki jabłka i delikatnie 'wciskamy' do środka, po czym dolewamy jeszcze trochę ciasta, tak, aby zakryć jabłka. Po ok. 2-3 minutach przewracamy placuszki na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty.
Placuszki podałam dodatkowo ze śmietaną, borówkami, bananem, gruszką i truskawkami.

Smacznego :-)




Możesz także polubić

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, równie dobrze smakują co wyglądają ☺

      Usuń
  2. te z się takimi zajadamy i potwierdzam są pyszne :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj maja bych placki na obiad i chyba wyladuja właśnie te, z Twojego przepisu :) Już mi slinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.