Cytrynowo poziomkowy powiew wiosny

/
0 Komentarze
Ciasto cytrynowo poziomkowe - totalny szał! Biszkopt - budyń - pianka.
Na pierwszy rzut oka wygląda na czasochłonne, ale jeżeli Wasze dziecię w ciągu dnia śpi, a starsze garnie się do pomocy to bez problemu ogarniecie :-)


Potrzebujemy:


Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 12,5 dkg cukru
- 12,5 dkg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 krople octu winnego
- 1 łyżka oleju


Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 1,5 szklanki wody
- 125 ml soku z cytryny
- 2/3 szklanki cukru
- 100 g miękkiego masła


Pianka:
- 150 ml śmietany 30%
- galaretka poziomkowa


Galaretkę i budyń możemy przygotować w pierwszej kolejności, ponieważ galaretka musi stężeć, a budyń wystygnąć.


Galaretkę rozpuścić w 480ml gorącej wody.


Budyń natomiast robimy na wodzie i soku z cytryny. Szklankę wody, sok z cytryny oraz cukier zagotować. W 1/2 szklanki wody wymieszać budynie i dodać do gotującej się mieszanki. Mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.


Piekarnik nagrzać do 180°. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier dalej miksując. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet - wymieszać widelcem (żółtka 'urosną'). Tak przygotowane żółtka dodać do białek, dalej miksując. Dodać olej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 18 - 20 minut.
Po upieczeniu biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika.


W czasie kiedy biszkopt stygnie, zaczynamy miksować miękkie masło na puszystą masę, następnie dodajemy ZIMNY budyń i dokładnie mieszamy. Masę budyniową wlewamy na zimny biszkopt i wkładamy do lodówki.


Ostatnia faza to pianka. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę. Miksować do połączenia składników. Piankę umieszczamy na twardą masę budyniową.
Ciasto powinno być w lodówce minimum 3 godziny.


Smacznego ☺


Możesz także polubić

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.