Sposób na marchewkę

/
0 Komentarze
Znam co najmniej kilka sposobów przygotowania marchewki, ale pod jaką postacią chętnie zje marchewkę dziecko?
Ja na pewno nie podam dziecku warzyw przygotowanych według sposobu pewnego szefa kuchni, który wpadł na genialny pomysł i przygotował sos do warzyw K...
Znam lepszy, a przede wszystkim zdrowszy sposób. Moje Łobuzy zajadają się tak przygotowaną marchewką, my z resztą też ;-)



Przepis pochodzi z książki Julii Child francuski szef kuchni.


Plasterki marchewki duszone na maśle


- ok. 1 kg marchewki
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru (użyłam brązowego)
- 2/3 szklanki wody


Marchewki obrać, pokroić w plasterki o grubości ok. 2 mm. Plasterki marchewki wrzucić na patelnię o grubym dnie wraz z masłem, cukrem, solą oraz wodą. Przykryć i dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut, albo do czasu aż marchewka zmięknie. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i przez kilka minut smażyć nieustannie mieszając. Można doprawić do smaku.

Smacznego!  ☺


Możesz także polubić

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.