Omleciki biszkoptowe

/
0 Komentarze
Na deser, podwieczorek, a nawet na obiad, kiedy dziecię nie chce jeść. Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną i musem truskawkowym. Rewelacja!
Czas jaki musimy poświęcić na przygotowanie to maksymalnie 20 minut łącznie z pieczeniem.



Potrzebujemy:

- 2 jajka
-1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do plastikowej miski wbić białka jajek, ubić je na prawie sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier. Kiedy białka będą ubite dodać żółtka i zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę i powtórzyć krótkie miksowanie na małych obrotach do otrzymania jednolitej masy.
Masę wyłożyć łyżką w 4 miejscach na przygotowanej blaszce i rozprowadzić na placki o średnicy ok. 10 cm. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 9-10 minut.
Wyjąć z piekarnika, przełożyć z papierem na blat i zdjąć z blaszki, w razie potrzeby podcinając od spodu nożem. Od razu po zdjęciu złożyć w dłoniach na pół i tak złożone postawić pionowo w pojemniku.
Gdy omlety chwilę przestygną można przełożyć je bitą śmietaną i musem truskawkowym. Z resztą omlety możemy jeść z czym tylko chcemy.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.



Możesz także polubić

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.