Jabłka z kruszonką

/
0 Komentarze
Ponoć pieczone jabłka są zdrowsze od tych surowych. Ja też takie właśnie chętniej jem, a jeżeli są jeszcze z posypką, to już w ogóle miód ☺
Jeżeli macie w domu jabłka to działajcie! Ja właśnie przed chwilą wyciągnęłam z piekarnika, tak, aby Małżon mój miał na jutro do pracy, a ja z dzieciaczkami do kawki i kakałka ;-)




Składniki:
- 5 dużych jabłek
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- szczypta soli
- 115 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść suszonej żurawiny


Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy żurawinę i sypiemy cynamonem.

Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, sól i wlewamy masło. Wszystko mieszamy widelcem lub wyrabiamy palcami. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180°.
Jabłka przykrywamy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45 minut.



Smacznego!





Możesz także polubić

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.