Chlebek bananowy (Banana bread)

/
2 Komentarze
Chlebek bananowy - niewiele ma wspólnego z chlebem, smakuje bardziej jak ciasto. Najlepszą rekomendację dał mi dzisiaj mąż, który delikatnie mówiąc za bananami nie przepada, a ledwo wyciągnęłam chlebek z piekarnika, zjadł za jednym zamachem połowę. Jest na prawdę przepyszny! Lekko bananowy, wilgotny, nie za słodki. Po prostu pyszny.

Jeżeli znudziły Wam się standardowe śniadania, to jest idealna propozycja, szczególnie dla małych niejadków.
Co ważne, można dodawać różne składniki, czekoladę, orzechy, na cokolwiek mieli byście ochotę. Ja tym razem dodałam kokos.


Przepisów na ten tradycyjny amerykański słodki chlebek 'Banana bread' w internecie jest mnóstwo. Wypróbowałam dwa różne przepisy, w końcu połączyłam je i dodałam co nieco od siebie.
Wykonanie tego chlebo-ciasta jest błyskawiczne!




Potrzebujemy:
- 3 dojrzałe banany
- 70 g masła
- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego (ostatecznie zwykły cukier)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki wiórek kokosu


Banany rozgniatamy widelcem w misce, masło roztapiamy w rondlu. Kiedy lekko przestygnie wlewamy do miski i mieszamy z bananami, do tego wsypujemy cukier, roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy wymieszaną mąkę z solą, sodą oraz kokosem - wszystko mieszamy łyżką, aż do połączenia składników.


Ciasto wylewamy na formę keksówkę (wymiary 10x20), wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170°. Pieczemy ok. 70 minut.


Smacznego ☺







Możesz także polubić

2 komentarze:

  1. Robiłam ostatnio - 2 razy, ale z przepisu od koleżanki. Mąki bylo w nim o wiele mniej.
    2 razy wyszedł zakalec;/ wypróbuję Pani przepisu.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, z tego przepisu udaje mi się zawsze. Jedynie zawsze co robię, to nigdy nie wyciągam ciasta od razu po upieczeniu. Zostawiam je w uchylonym i wyłączonym piekarniku tak na 15 minut.
      Proszę dać znać czy się udało ☺

      Usuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.